De competitie

Ieder jaar doen er maar liefst 7-10 teams van TC De Maaier mee aan de voor- en najaarscompetitie. De teams spelen 6 of 7 keer tegen competitie teams van andere clubs. Hieronder vind je uitgebreide informatie over competitie spelen en de verschillende mogelijkheden. Vind je het leuk om eens te komen kijken? Op www.knltb.nl vind je de indeling, speeldagen en aanvangstijden. 

COMPETITIE SPELEN.. EEN AANRADER

Een zeer goede, al decennia lange traditie binnen de tenniswereld is het spelen van een competitie, waarbij de teams van verschillende verenigingen hun krachten meten.

Enkele voordelen van het spelen van competitie

  • Het deel uitmaken van een team, dit is gezellig en stimulerend.
  • Er is een sportieve krachtmeting als team tegen spelers van een andere club.
  • Het “leerproces” wordt versneld door spelen tegen nieuwe tegenstanders.
  • Je gaat als team sneller samen oefenen en vrij tennissen.
  • Je speelt op verschillende baansoorten en raakt hier beter aan gewend.
  • Je kunt sfeer proeven bij andere verenigingen.


Competitie in Nederland
Nederland heeft één van de grootste tenniscompetities ter wereld met meer dan 200.000 deelnemers.
De KNLTB heeft een zeer divers competitieaanbod. Met meer dan 300 vormen die worden gespeeld op regionaal en landelijk niveau op iedere dag van de week, voor bijna iedere leeftijd, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en iedereen daar tussenin. Het spreekt voor zich dat wij als kleine club niet alle vormen kunnen aanbieden, maar we doen wel aan twee KNLTB competities mee.

Voorjaarscompetitie: 
Wordt ieder jaar gespeeld vanaf de eerste helft april tot eind mei, begin juni.In deze competitie wordt wekelijks (7 weken lang) op een vaste dag gespeeld, waarbij er tegenwoordig bijna op alle dagen wel een competitievorm mogelijk is. De speelperiode omvat 9 weken omdat er enkele dagen uitvallen ivm voorjaars school vakanties.

Najaarscompetitie:
De naam zegt het al deze competitie wordt gespeeld in het najaar van half september tot eind oktober/begin november. Ook in deze competitie wordt wekelijks (7 weken lang) op een vaste dag (donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag) gespeeld.

Een competitie team bestaat minimaal uit 4 spelers (herenteams 4 heren, damesteams 4 dames en gemengde teams 2 heren + 2 dames).
Ieder jaar stelt de bond vast welke vormen er gekozen kunnen worden.

Meestal komt het neer op:

  • Heren- en damesteams: 4 HE/DE + 2 HD/DD of 4 HD/DD
  • Gemengde teams: 1 HE + 1 DE + 1 HD + 1 DD + 1 GD of 1 HD + 1 DD + 2 GD
  • Gemengde teams landelijke competitie (zondag): 2 HE + 2 DE + 1 HD + 1DD + 2 GD


Deze vormen zijn er in verschillende leeftijdsklassen (17+, 35+, 50+). De teams worden zoveel mogelijk ingedeeld in een poule van 8 ploegen, zodat je tegen 7 verschillende verenigingen speelt. Het komt ook voor dat je met 4 ploegen in een poule zit en dan speel je een uit en een thuis wedstrijd tegen iedere ploeg.

Kosten competitie en aanmelding
Meedoen aan één van de competities is niet gratis. De club stelt de banen beschikbaar maar de overige kosten (competitie-inschrijfgeld KNLTB + ballen) worden door het team betaald. De KNLTB bepaalt ieder jaar de hoogte van het inschrijfgeld (zo rond de € 40,00 per ploeg). Het ballen-geld bedrag is afhankelijk van het aantal thuiswedstrijden (de thuis spelende ploeg moet namelijk voor de ballen zorgen).

Om als vereniging mee te mogen doen aan de KNLTB competities moet de club beschikken over een VCL (Verenigings Competitie Leider). De VCL voor TC De Maaier is Peter Vriesman, hij regelt alle aanmeldingen voor de competitie.